Пълнено пилешко филе с моцарела и босилек

Крехко пилешко, овкусено с ароматни и свежи подправки, а отвътре се подава разтичащо се сирене и аромата на листенцата пресен босилек.
С пилешко филе могат да се приготвят всякакви ястия от този тип. Може да се използват разнообразни видове сирена, които да се настържат, да се добавят сушени домати или маслини. 
Вместо моцарела може да използвате кашкавал, но босилекът в рецептата не ви съветвам да го заменяте или да си го спестявате, защото той парфюмира неутралното като вкус пилешко и заема почетното си място в тази рецепта. :)
Бих определила ястието и като аламинут, тъй като времето за приготвяне отнема не повече от 30 минути, така че през делничен ден с не толкова дълъг списък от продукти и минимално въртене около печката може да имате вкусна домашна вечеря.

Пълнено пилешко филе с моцарела и босилек

Необходими продукти:

4 броя пилешко филе
150 г моцарела
листенца босилек
около 30-40 г краве масло
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. кориандър
стръкчета прясна мащерка
200 мл сметана за готвене
1 ч.л. горчица

Разрязваме филетата през средата, така че да се образува джоб. Овкусяваме всяко филе със сол, черен пипер и смлян кориандър. Намазваме всяко джобче с меко краве масло, слагаме парченца нарязана моцарела и цели листенца босилек.
Подреждаме филетата в намазана с олио тава. Мажем ги и отгоре с малко краве масло, много малко червен пипер по желание и накъсваме листенца мащерка.
Печем ги в предварително загрята фурна на 200-220 градуса за около 20 минути.

Пълнено пилешко филе с моцарела и босилек

Приготвяме и соса, като смесваме сметаната с малко горчица и ситно нарязани листенца мащерка. Наливаме соса към вече готовото пилешко и връщаме ястието във фурната, докато сосът заври, т.е. за около 5-6 минути. 

Пълнено пилешко филе с моцарела и босилек

При печенето моцарелата изтече малко в тавичката, но това не е толкова фатално.  

7 коментара

  1. Светле,ще се покапя,толкова е вкусно,пък и има ли моцарела,веднага ме брой и мен!Непременно ще се възползвам от рецептата съвсем скоро,благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, така се радвам като получавам такива готини коментари. :) Ще очаквам и твоя прочит на тази рецепта. При мен моцарелата на снимките не си личи толкова много, а и докато се наканя и ги наснимам се изгуби точно онзи ефект да си дръпваш от разтичащото се сирене.

      Изтриване
  2. Това ще да е чудесно! И една идея, която видях - следващия път направи същото, Светле, но увий отвън и парченце бекон. ;)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за тази подсказка, Гери! :) Непременно ще опитам и така. Тогава пък няма да има нужда от допълнително намазване на пилешкото отвън, тъй като беконът е мазничък и точно това му е идеята, за да не остава пилешкото сухо. :) Пиша това като допълнение към твоята идея, ако реши и някой друг да опита, за да не стане накрая прекалено мазно ястието. :)
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
    2. Просто идея. И така, както си го приготвила сега, е повече от прекрасно! :)

      Изтриване
  3. Светле, аз не закусвам обикновено, но от това бих си хапнала именно сега:))

    ОтговорИзтриване
  4. МММ, вкусотия! Красота! Добави го в дългия ми вече списък! Хубава вечер, мила ми Светле! Поздрави на всички! От Катя!

    ОтговорИзтриване