Кекс с ябълки и круши

Сочен и ароматен кекс, напомнящ, че през есента може да приготвяме и хапваме вкусни десерти, които да са верни приятели към чаша билков чай. Мъгливото утро ни подканва да помързелуваме вкъщи и да отпиваме бавно от любимата си сутрешна напитка, без да гледаме часовника през пет минути, за да не закъснеем за поредния работен ден. :) А ако до чашата ни има нарязани парченца сладкиш, скрил в себе си чара на есента (единственото нещо, което мога да кажа, че ми харесва в този сезон - сладкишите с ябълки и техните безбройни варианти), още по-добре.
Следва поредната рецепта за сладкиш с ябълки, но този път и с добавка от малки кубчета сочна круша и орехи. 
Искам да уточня, че продуктите за рецептата, такава каквато е и в тефтера на майка ми, е разделена на две части. Първата част представлява самото кексово тесто, а втората - сместа с ябълки и орехи. 

Необходими продукти:

I част:
4 яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
8 с.л. олио 

Кекс с ябълки и круши

II част: 
2 ябълки
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. смлени орехи
2 с.л. оцет
1 и 1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
1 круша

Първо разбиваме яйцата заедно с 1 ч.ч. захар. Захарта трябва да се разтвори напълно. Ако все още има кристали в сместа, можете да поставите купата с яйцата на водна баня за кратко, за да се разтвори по-лесно захарта. 
Към разбитите яйца добавяме олиото, на няколко части и брашното - предварително пресято.
Приготвяме сместа с ябълките. 
Първо ги обелваме, след това ги настъргваме на едро ренде. 
Настърганите ябълки се изстискват с ръце, за да се отдели сокът, който е в тях. Този сок ще разводни много тестото, което ще прилича на сурово дори и след изпичане, затова тази стъпка е много важна за крайния резултат.
Към ябълките добавяме захарта, малко оцет и сода бикарбонат като набухвател. Оцетът служи, за да се "загаси" содата и не се усеща като вкус след изпичане. 
Предполагам, че содата може да се замени с бакпулвер, който, обаче, трябва да се добави към брашното. Ако използвате бакпулвер - 2 ч.л. биха били достатъчни. Тогава ще отпадне и добавянето на оцет в рецептата, не мога да гарантирам дали кексът ще бухне достатъчно, но би трябвало да няма проблем.
Подправяме сместа с канела.
Към ябълките добавяме и смлените орехи - желателно е да са смлени на по-едри парченца, за да се усещат в кекса. Не е необходимо да ги смилате на брашно. Може дори да се накълцат с нож. :)
Смесваме двете части - към кексовото тесто добавяме ябълковата смес.
Разпределяме част от сместа в кексова тава, намазана с олио. След това подреждаме и кубчета круша, която предварително сме обелили и почистили от семките. Отгоре разпределяме останалата част от кекса.

Кекс с ябълки и круши

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Изваждаме върху решетка, за да изстине и по желание може да се украси с глазура от шоколад или карамелен сос.

Кекс с ябълки и круши
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 коментара:

  1. Еха, какъв вкусен кекс, Светле! И какви красиви снимки си му направила, направо кипи от цветове и светлина. :)
    Да ти е сладко, прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Доста сочен изглежда, а сигурно ухае и много добре, предвид продуктите, които включва.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. При това изобилие на есенни плодове, може ли да не се използват?!
    Чудесно предложение, Светле!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Светле, много сочен и ароматен кекс ни поднасяш! Поздравления!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Иха, Светле, много фотогеничен:))

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасен е, Светле, ...ябълки и круши с орехи и канела -
    приказна комбинация от топли вкусове и нежни аромати.
    Поздрави за теб и хубави празнични дни.

    ОтговорИзтриване