Рулца от пушена сьомга

Отново дойде онова време от годината, когато разноцветни светлини озаряват улиците, около трапезата се събират близките ни хора, чиниите са пълни с всякакви вкусотии, подносите - с всякакви коледни лакомства, а чашите - с младо домашно вино. :)
Вечерите със семейството са уютни, а сутрините - в очакване на празничните подаръци.
Блоговете, пък, са пълни с празнични идеи, коя от коя по-вкусни и интересни. Толкова, че празниците никога не стигат, за да приготвя и опитам всичко набелязано. :)
А изминалата седмица беше много вълнуваща в очакване на едно прекрасно списание. SO into FOOD вече е факт! Поръсено с много вълшебство, шепи любов и желание, както и старание от страна на всички, които са запълнили неговите страници! Едно огромно браво на всички за коледния дух, който струи от него и голямо благодаря на Гери и Мария - най-големите инициатори на този проект. :)  Не пропускайте да му се насладите и Вие!

Следващите две рецепти са по-скоро идеи, с които може да разнообразите празничното меню. И рулцата, и брускетите са много подходящи да бъдат поднесени като предястие и допълнение към любимото питие - бяло или червено. :)

Рулца от пушена сьомга

200 г филе от пушена сьомга
150 г крем сирене
настъргана лимонова кора
пресен копър
балсамова редукция по желание за гарниране


Разбъркваме крем сиренето, настъргваме малко кора от лимон за свежест, нарязваме копъра на ситно. Разбъркваме добре.
Върху всяко филе разпределяме малко от плънката и завиваме на руло.
По желание поливаме рулцата с малко балсамова редукция, за която загряваме на котлона 3-4 супени лъжици балсамов оцет заедно с 1 ч.л. мед или захар. Когато течността заври и се сгъсти, дърпаме от котлона и оставяме този гъст сос да изстине.


Брускети с мус от авокадо

2 багети или 1 франзела
1 брой авокадо
1 с.л. горчица
100 г крем сирене
пресен копър
сол на вкус
1 лимон
зехтин за намазване на брускетите

Приготвяме муса от авокадо, като пасираме плода заедно с 1-2 ч.л. прясно изцеден лимонов сок на вкус. Добавяме крем сиренето, горчицата, нарязан на ситно пресен копър, настъргана кора от лимон за повече свежест. Посоляваме на вкус.
Нарязваме багетите на тънки филийки, намазваме ги от двете страни с малко зехтин,  Запичаме ги до златисто от двете страни.
Гарнираме брускетите с муса, като с помощта на пош оформяме розичка. :)


SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 коментара:

  1. Привет,привет,мила ми Светле! Ако ми позволиш,бих искала да си взема едно рулце и една брускета! Хубав ден! От Катя!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления и от мен, Светле,
    много фино, апетитно и празнично предложение - разкош от вкусове и аромати...
    Благодаря за чудесната идея, поздрави и още празнично вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  3. Светле, много вкусни предложения за празничната вечер. Аз така и не станах приятел с авокадото. Ще пробвам предложението ти за мус.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, и аз не го харесвам това авокадо. Макар че няма вкус и аромат, за мен има. Но в комбинация с лимон и горчица става вкусно. :–)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Вкусно и ефектно предястие, Светле!
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви за милите думи, дами! :) Ще се радвам да приготвите по ваш вкус това лесно предястие! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване