Лучник и нещо ново

И най-после поредната сесия приключи и се захващам с реализацията на списъка с рецепти, с които да попълня страниците на моя блог. Но преди това поукрасих малко тефтера с рецепти с нова визия. Надявам се, че ще ви хареса, а още повече се надявам да отбелижите дали това е така в коментарите си. :) От време на време трябва да внасяме разнообразие. И тъй като това е кулинарен блог ви предлагам да започнете от разнообразието в менюто. :)
Днес ще ви покажа една рецепта, на която от много отдавна бях хвърлила око. На практика замесвате хлебно тесто и приготвяте плънка с лук. Нищо сложно, но пък определено се получава една различна рецепта на вкус и на вид.  

Лучник

Вариант на "Пататник"

Пататникът е вид баница, но с картофи, типична за родопския край. Вариантите за приготвяне на това ястие са безброй - с кори или без, в някои случаи с използване на сурови картофи, в други - изпечен в сач или на тиган на котлона. 
От много отдавна имах намерение да направя този вид баница, след като ми хареса импровизацията с праз и гъби, но все нещо друго възникваше на челна позиция да бъде приготвено. Като основа на този пататник използвах тази рецепта, но с малки модификации от моя страна.
 
Пататник

Питка "Елхичка"

И след като показах новогодишния десерт, както и коледните сладки, няма как да пропусна и новогодишната ни питка, която оформих като елхичка. Идеята е много интересна и лесна за осъществяване, а крайният резултат - една красива питка, която носи много празнично настроение на трапезата. Разбира се, в Интернет има много идеи за такава питка, но мен ме впечатли най-много тази на Вили от "Кулинарна авантюра", защото се оформя много лесно, а накрая имаме много ефектен празничен хляб. Много често сме оформяли питки като охлювчета, това е най-лесното оформяне, но как никога не съм се сещала да подредим печивото с друга форма? Понякога човек се нуждае от лека подсказка, за да развихри кулинарните си фантазии. :) Пример е и тази питка. 

Питка Елхичка

Сладки "Розички" и сладки със сушени плодове

Топящи се в устата сладки с аромат на краве масло. Това бяха нашите коледни сладки. 
Това са сладките, които съм хапвала като малка с повод или без. Толкова често приготвяни и така забравени. Напомнящи за себе си единствено по пожълтелите страници в тефтера на майка ми, които ухаят на ванилия и които напомнят колко често тефтерът е бил отварян на тази страница. 
На фона на всички щолени, английски коледни пудинги и кексове, както и други модерни рецепти, тази година избрах отново да направя нещо позабравено.
Направихме сладките в два варианта. Традиционният е във формата на розичка, отгоре с поставено оцветено топченце от същото тесто. Спазих формата, но отгоре сложих една сушена черешка.

Сладки Розички

Медена торта "Часовник"

Честита Нова 2015 година!
Здрави и щастливи бъдете и с фантазия гответе!
Нека 2015 бъде по-добра година, по-плодородна, по-успешна!

Не искам да виждам повече бедствия, нещастия, тъга, мизерия! Надявам се 2015 да е по-милостива и благосклонна към всички българи!
Посрещнахме новата година с надежда и вяра за едно по-добро начало! Дано да я изпратим с усмивка и с лека носталгия, че е била добра и че са се случвали само позитивни неща!

Медена торта Часовник