Мъфини със сърце от ягоди

Обикновени на пръв поглед кексчета, в които е скрит нежен крем с ягоди и които изненадват с външния си вид. За направата им може да използвате вашата любима рецепта за мъфини/кексчета, тъй като в случая е важна самата идея на оформяне, която съм заимствала от тук
Това е и последната публикация от ягодовата серия за тази година.
Освен с ягоди, кремът за сърцето може да се приготви и с малини. Важното е да се получи в контрастиращ цвят, като е по-добре да се използват плодове за тази цел, а не сладкарска боя.

Мъфини със сърце от ягоди

Ягодови пастички

Отново на ягодова вълна! Идеите за десерти с този толкова ароматен плод са безброй и за жалост периодът, в който може да им се насладим, е кратък. На мен поне никога не ми стига да приготвя всичко, което искам с тях. Затова тази година се постарах (доколкото е възможно) да приготвя повече десерти с тяхно участие.
Днешното съботно предложение се приготвя много бързо и лесно и не е необходимо да престоява в хладилник, както е при тортите. :) 
Необходими са ни два пухкави блата, най-обикновени пандишпанови, крем с ягоди и за да е още по-ягодово - глазура.

Ягодови пастички

Ягодов шейк

Ароматните ягоди, съчетани с прясно мляко, дават една неустоима напитка. Дали ще го наречем шейк или просто плодово мляко (може да се приготви и с малини, череши) това не е от значение. 
Важното в случая е, че имаме две основни съставки (някои може да си спестят захарта, затова не я броя в случая). Без никакви оцветители, никакви готови разтворими прахчета, никакви консерванти и никакви "полезни" съставки като аспартам.
Освен тази ягодова напитка, може да си приготвите и други разнообразни видове плодови млека, като освен прясно, може да изполвате и кисело. Не разбирам защо хората предпочитат да си купят плодово кисело мляко, вместо да си купят една кофичка обикновено такова, в което също има консерванти, но поне в пъти по-малко. Подслаждате с мед, нарязвате си пресни плодове - ягоди, череши, малини, къпини и други според сезона и имате една чудесна закуска с истински плодове вътре. Другият вариант е да смесите киселото мляко с някакво сладко от мазата на мама или баба по избор и отново имате в пъти по-полезно и истинско мляко. Не съм чела съдържанието на опаковка готово плодово мляко, но сигурно свят ще ми се завие от романа, изписан под формата на съставки в една нищо и никаква разфасовка от 100-200 грама. 

Ягодов шейк

И след това много голямо лирично отклонение, в което излях негативното си мнение за онова, което ни пробутват като полезно, е ред и на рецептата. :)

Необходими продукти за 1 чаша (300 мл):

150 г ягоди
200 мл прясно мляко
захар/мед на вкус

Пасираме ягодите и смесваме заедно с прясното мляко. Подслаждаме с мед или захар на вкус.
Може да налеете ягодовото пюре и млякото в бутилка и да разклатите добре, така че да се получи хомогенна смес. :)

Ягодов шейк

По желание може да прецедите сместа, за да няма семчици от ягодите. Смятам, че тази стъпка не е необходима, защото ягодите имат много малки семки, а и така ще се усеща наистина вкуса на плода.

Ягодов шейк

По желание може да гарнирате напитката с топка ванилов сладолед.

Горската сладкарница

Честит празник на всички деца - малки и големи!
На малчуганите пожелавам много радост и безгрижно детство! А на порасналите - да не загубват детската искра в себе си. Аз все още поддържам нейния заряд. Мисля, че в това няма нищо лошо.
И макар че на празника би трябвало да предложа някоя интересна рецепта с детски привкус, аз ще покажа една от любимите ми детски приказки. :) От вчера нещо се вдетиних съвсем. Намерих старателно прибраната ми колекция от приказки "Във вълшебната гора" и реших по случай празника да покажа една тематична и с кулинарни нотки приказка.
Ако имате възможност и намерите тази поредица, не се колебайте да купите на своето дете поне една от тях. Вече не се издават и се намират трудно в книжарниците, може би, но в Интернет ги намерих. :)
И се замислих как съм израснала с римите и картинките от тези книжки, как някои ги знаех наизуст, как събирах цялата поредица от книжки (тогава бяха много по-малко на брой, има издадени и нови вече). А сега дали едно дете би се впечатлило от една подобна книжка? Наивно вярвам да е така. :)