Мекиците на баба

Събота или неделя сутрин е. Слънцето е показало първите си лъчи, а тракането на чинии и купи е най-приятният звук за събуждане, защото знаеш, че някой е станал рано, за да приготви закуска. Имайки предвид, че обикновено сутрините ти започват само с чаша кафе (в най-добрия случай) или набързо намазана филийка с нещо си, а в повечето случаи нямаш време за закускa и затова притичваш до най-близката баничарница за нещо мазничко и незасищaщо (а само отбиващо номер да мине за закуска), няма как да не се надигнеш бързо от леглото, дори и да е рано. А когато разбереш и каква ще е закуската -  любимите ти мекици по рецепта на баба, тогава нямаш търпение да излезе първата от тигана и да я лапнеш веднага.

Мекиците на баба

Ориз "Басмати" със зеленчуци и първото ми интервю

На пръв поглед най-обикновен ориз със зеленчуци. Но това е само на пръв поглед. При първото опитване се влюбваш във вкуса на самия вид ориз и постепенно той замества традиционния бисерен ориз при приготвянето на гарнитура за печенето месо, кебап или просто като леко основно ястие. В комбинация и със зеленчуци, се превръща в апетитно лятно ястие. :)
Този сорт ориз е дългозърнест, с много богато съдържание на нишесте и затова му е необходима малко повече течност при приготвяне. Освен това, друг интересен факт, който намерих в Интернет е, че думата "басмати" в превод от хинди означава ароматен. И наистина е така. :)