Орехова торта с мока крем

Тази седмица беше толкова дълга, че едва ли би ни останало време да приготвим в единствения почивен ден да приготвим нещо сладко, като например торта. 
Въпреки че днес на Сирни Заговезни на трапезата трябва да присъстват сирене, яйца, баница или питка, аз ще ви покажа последното тортено творение, което се оказа много сполучливо от гледна точка на вкус. 
Рецептата и идеята за тортата е почти изцяло заимствана от Бон Апети, като промених пропорциите на крема.

Орехова торта с мока крем

Необходими продукти:

за 3 блата:
8 яйца
250 г захар
200 г смлени орехи
70 г брашно
2 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
ванилия

за крема:
4 жълтъка
120 г кристална  захар
300 г краве масло + 1-2 с.л. пудра захар
2 с.л. инст. кафе + 1 с.л. вода
1 с.л. ром 

за сиропа:
150 мл вода
50 г захар

Първо приготвяме блатовете.
Отделяме белтъците от жълтъците на осем яйца. 
Разбиваме белтъците на пухкава пяна, след това добавяме част от захарта (около 150 г) и продължаваме разбиването, докато станат на сняг.
Разбиваме жълтъците с останалото количество захар, докато се получат с по-светъл цвят.
Към жълтъците добавяме какаото и разбъркваме. Така какаото се разтваря и разбърква по-лесно.
Смесваме двете яйчени части. Разбъркваме внимателно. Добавяме смлените орехи, както и  брашното, смесено с бакпулвера. Ароматизираме с ванилия.
Разделяме тестото на три еднакви части в три купи.
Печем всеки блат в намазана с олио тава (с диаметър 25 см) или такава, покрита с хартия за печене в загрята фурна на 180 градуса около 15 минути. Всеки блат се изпича и се охлажда върху решетка.

Орехова торта с мока крем

Кремът се приготвя като се разбъркват 4 жълтъка със захар. Тази смес се поставя върху друга купа, в която има вода и е поставена на котлона - малка тенджерка или друг съд също ще свърши работа. Сместа се готви на водна баня, като се бърка непрекъснато. Добавяме малко ром и разтвореното във вода кафе. Когато сместа се сгъсти, се маха от котлона и се оставя да се охлади.
Разбиваме кравето масло с малко пудра захар. Много е важно да е оставено на стайна температура, докато стане меко. 
Смесваме маслото с крема от жълтъци. Разбъркваме.
Приготвяме сиропа, като загряваме водата и захарта, докато захарта се разтвори и водата заври.
Накрая сглобяваме тортата, като редуваме блат, сироп, крем. 
Украсяваме по желание с цели орехи и поръсваме с какао.
Оставяме за една нощ в хладилник, за да стегне.

Орехова торта с мока крем
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 коментара:

  1. Светле, прекрасна тортичка!! Обожавам кремчета с кафе - стават много ароматни и вкусни, а тук в комбинация с ореховите блатове (че и сиропирани) е върховна наслада!! Може ли едно парченцеее? :)
    Прегръдка и хубава седмица ти желая!!

    ОтговорИзтриване