Спаначени топчета с извара

Oбещах да ви покажа нови пролетни рецепти в блога и ето че сега ще ви покажа още едно предложение със спанак. Всъщност тези топчета от извара се породиха като идея, след като ми остана плънка от пилешките руладини, с които участвах в предизвикателството на Олимпус.
Съвсем за кратко е необходимо да се запържат на тиган в малко мазнина и се получава чудесно бирено мезе. Поднесени със салата или сос от кисело мляко, вкусът им се допълва чудесно и могат да се превърнат в бърза и лесна вечеря. 
А докато са горещи, кашкавалът в тях се разтича неустоимо! :)

Спаначени топчета с извара

Необходими продукти:

около 300 г спанак
около 250 г извара
около 100 г настърган кашкавал
1 с.л. галета
сол и черен пипер на вкус
допълнително:
галета за овалване 
3-4 с.л. олио за пържене*

Измиваме листенцата спанак. Заливаме ги с вряла вода за 2-3 минути. Изцеждаме спанака много добре с ръце, за да се отдели водата от него. Нарязваме го на ситно.
Смесваме в купа спанака, изварата, настъргания кашкавал и малко галета за спойка на сместа. Не използвах яйце, но по желание може да се добави. Имайте предвид, че тогава ще е необходима още галета, защото то ще разводни малко сместа.
Овкусяваме с малко сол и черен пипер. 
Оформяме малки топчета, които овалваме в галета и пържим за 2-3 минути от всички страни, докато се образува златиста коричка. 

Спаначени топчета с извара

Може да изпечете топчетата в предварително загрята фурна на около 200 градуса, като е по-добре да ги подредите върху хартия за печене. За да хванат коричка от всички страни, е по-добре да се обърнат по време на печенето и преди да се изпекат, трябва да се полеят със струйка-две-три олио.

1 коментар

  1. Често правя същите спаначено-изварени кюфтенца,Светле и наистина са много вкусни,у дома с госпожицата сме им големи фенове!Бодвам си едничко от твоите и целувки от мен!

    ОтговорИзтриване