Плетен козунак с локум

С тази публикация искам да ви честитя празника! Христо Воскресе, приятели и читатели на блога! Бъдете здрави и благословени!
Вчера (1-ви май) блогът стана на цели четири години. 
От първата публикация за бисквитена торта досега броят на рецептите e вече 205, а приятелите на блога са над 100. Благодаря на всички, които посещават блога и споделят впечатлението си за тази или онази рецепта в коментарите. Понякога нямам никакво вдъхновение за снимане и писане, макар че не съм спирала на готвя, но така или иначе, въпреки тези спадове в настроението искам да продължа да показвам какви съм ги надробила и сготвила. :)
Снимките са далеч от вдъхновяващата естетика и красота на кулинарната фотография, но след курса по кулинарна фотография, който Олимпус ми подари, отново се запали искрата на вдъхновението. Нямах възможност да опиша огромното си вълнение преди и след курса в отделна публикация, затова съчетавам всичко в една.
И тъй като е Великден, затова тази година почерпката ще е с козунак.

Плетен козунак с локум


От предходната публикувана рецепта за малките козунаци с Nutella, това е другият вид козунак, който се получава от същото тесто, замесено по тази рецепта.
Интересното на този козунак е начинът на сплитане - наподобява така наречената плетка "офицерско копче", но оформянето е по-лесно, а след изпичане изглежда също толкова ефектно. 
Показвам стъпка по стъпка начина на сплитане, който е много интересен, а за рецепта може да се върнете една публикация по-назад. 

Великденски яйца 2016

Oт тестото (с тегло около 550 г) се оформят шест фитила. 
Всеки фитил се разточва съвсем леко, така че да се сложат нарязани на малки кубчета парченца локум в едните, стафиди и какао в другите. Завиваме всеки фитил на руло, усукваме леко.
Плетем като шестте фитила се оформят на кръст - три фитила вертикално и три хоризонтално, след което сплитаме, както е показано на снимката.


Плетен козунак с локум


Козунакът се оставя да втаса повторно, след което се намазва с разбито яйце, поръсва се ядки и навлажнена захар и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35 минути.

Плетен козунак с локум

Идея за оформянето: Pinterest

6 коментара

  1. Воистина воскресе! Да си жива и здрава и да продължаваш да твориш! Има ги трудните моменти, но трябва да сме им благодарни, защото след всеки такъв се завръщаме по-силни! И аз си имам дупки, но няма как да минем без тях. Успехи за напред и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Стан! :)
      При мен се получава по-скоро така, че не ми остава време, а ако ми остава такова, се старая да сготвя нещо и да не се занимавам след това със снимки, като цяло те ми попречват понякога да публикувам някоя рецепта, макар и сполучлива.
      Поздрави и слънчева седмица - напук на лошото време! :)

      Изтриване
  2. Честито Възкресение Христово, Светле, с пожелания за здраве,
    мир, любов и светлина, много радост, щастие и благоденствие!
    Честита и годишнина на прекрасното ти кулинарно местенце -
    чудесни празнични идеи, и още много вдъхновение и споделени рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубави думи, Дианка!
      Дано да имам още вдъхновение, за да продължавам поддържането на местенцето ми.
      Усмихнат месец май! :)

      Изтриване
  3. Здраве и благоденствие в дома Ви,Светле!
    Христос Воскресе!
    Тази твоя плетеница е голяма пухкавелка:)!

    ОтговорИзтриване
  4. Хе, Светле, ти си по-възрастна от мен хи-хи, имам предвид блога, разбира се, мило момиче:)
    Честит празник, и аз те съветвам да отделяш повече време за любов:), за готвене има време!
    Много ти е хубав козунака!

    ОтговорИзтриване