Тарталети с карамелизиран лук и козе сирене

Отдавна не съм показвала рецепти в блога и затова днес ще компенсирам тази липса с едно ястие, което приготвих доста отдавна и може би е по-подходящо за по-зимните и есенни дни, особено в комбинация с чаша хубаво бяло вино. Може да поднесете тези тарталети като основно за лека вечеря или като предястие на своите гости. Приготвянето е много бързо и лесно, тъй като използваме готово бутер тесто. Ако сте кулинарни ентусиасти, може да приготвите домашно маслено тесто.
Накратко имаме много хрупкава основа, сладникав вкус от лука и накрая по-соленото сирене се балансира чудесно. :)

Тарталети с карамелизиран лук и козе сирене

Необходими продукти:
400 г бутер тесто
5-6 големи глави червен лук
200 г прясно козе сирене (Olympus)
1 с.л. тъмен балсамов оцет
сол и черен пипер на вкус
3-4 стръка прясна мащерка

Първо приготвяме пълнежа.
Нарязваме лука на полумесеци. В тиган с малко мазнина - около 2 с.л. олио - добре загрято, прибавяме лука и готвим, докато омекне и промени цвета си - стане с леко карамелен цвят.
Разбъркваме периодично и готвим на бавен огън. В никакъв случай на максимална степен, тъй като лукът бързо ще изгори.
Накрая добавяме балсамовия оцет. Киселината и ароматът на оцет се изпарява и остава само леко сладникав вкус. 
Накрая овкусяваме лука с малко сол и черен пипер, както и със ситно нарязани листенца мащерка.
Бутер тестото се нарязва на четири квадрата, като от останалото тесто може да се оформи декорация - решетка от малки лентички, например.
Нарязаните квадрати бутер тесто оформяме по дъното и стените на форми за тарталети.


Тарталети с карамелизиран лук и козе сирене

Отгоре разпределяме от карамелизирания лук и натрошено козе сирене - може да го замените с краве.
Украсяваме по желание с лентички от бутер тесто и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20-25 минути до готовност на тестото.

8 коментара

  1. Светлеее, колко вкусно и примамливо изглеждат!!
    Поздрави, миличка и хубав ден!!

    ОтговорИзтриване
  2. Светле, чудни кошнички! Ще се похапна с удоволствие. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни тарталетки! А и вкусовете се допълват чудесно, особено и с чаша хубаво вино. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз мисля като теб, Алекс, че чаша хубаво вино допълва вкуса на ястието чудесно. :)
      Благодаря ти, че се отби в моето местенце!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Светле,със сигурност са страхотни тези кошнички!напоследък крамелизираният лук ни е на почит в най-различни превъплъщения,твоето предложение много ми харесва!Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! И аз напоследък все по-често приготвям ястия с него. Опитай и тези тарталетки, много бързо се приготвят. :)
      Поздрави!

      Изтриване