Кексчета "Шоколадова лава"

Шоколад, извиращ от малки кексчета! Може би, това е най-подходящият десерт за завършек на една вкусна вечеря с роднини или приятели, особено, ако са почитатели на това изкушение и не признават десерт, в който той липсва. 
Поднесен с някакви червени плодове - ягоди, малини, френско грозде или дори череши,  десертът добива завършен вид. 
Ягодите, обаче, според мен са най-подходящите плодове и ако поднесете този шоколадов вулкан с ягодов сос, домашно приготвен, разбира се, ще оберете всички овации. 
Вкусът на сладките кексчета се балансира с леко киселата нотка на плодовете и затова ви препоръчвам, докато все още има ягоди (може да опитате и с малини, които тепърва се появяват в летния сезон) да приготвите точно този десерт.
Може да подготвите кексчетата от предната вечер и след това на следващия ден само да ги изпечете. Така ще спестите време, а и ще имате десерт в точното време.

Кексчета Шоколадова лава

 Необходими продукти:

200 г шоколад
200 г краве масло
80 г брашно
5 яйца
150 г захар
есенция ванилия
масло и какао за поръсване на формички

Разтопяваме шоколада заедно с маслото на водна баня, така че да се образува гладка и лъскава хомогенна смес.
През това време разбиваме яйцата заедно със захарта. Не разделяме белтъците от жълтъците, защото за тази рецепта това не е необходимо, а и защото тези кексчета се различават от суфлето.
Към яйчената смес добавяме шоколадовата. Обръщам внимание, че шоколадовата смес не трябва да е гореща  и трябва да се остави за няколко минути, за да изстине малко.
Разбъркваме добре и прибавяме брашното, както и малко ванилия.
Отново разбъркваме, за да няма бучки в кексчетата. 
Може да ароматизирате кексчетата с портокалова кора и дори да овкусите с малко чили.
Подготвяме формички за крем карамел или такива за еднократна употреба, като ги намазваме с меко масло и поръсваме с какао - може да ги поръсите и с брашно.
Накрая разпределяме шоколадовата смес, като не пълним формичките догоре.

Кексчета Шоколадова лава

Прибираме кексчетата в хладилник за час-два, а може да ги изпечете и на следващия ден. Задължително ги покрийте с прозрачно фолио, докато отлежават в хладилника.
Печем кексчетата в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути.
Оставяме ги да изстинат за две-три минути и след това, докато са топли, ги обръщаме в чиния и сервираме с ягодов сос.
За ягодовия сос са ви необходими около 200-300 ягоди и 3-4 с.л. захар. Готвим ягодите за кратко, докато се сгъстят. Пасираме и оставяме ягодовото пюре да изстине.

Кексчета Шоколадова лава

SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 коментара:

  1. Неустоимо...
    Перфектният шоколадов десерт, Светле ... прекрасен в твое изпълнение!
    Ягодите са едно разкошно допълнение - благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка! :) Ягодите са плод, който си подхожда с много десерти и докато са в сезон трябва да се възползваме от тяхната свежест и вкус. :)
      Поздрави, мила!

      Изтриване
  2. Анонимен13 юни 2016 г., 9:40

    Разкош, мила ми Светле!Черпя се с едно десертче, ако позволиш! Хубав ден, поздрави вкъщи и спокойна седмица!От Катя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Почерпи се, разбира се! :)
      Благодаря за коментара и хубава седмица!

      Изтриване
  3. Еее, може ли така да оближеш чинийката, Светле и нищичко да не остане :(! Само с гледането и облизването си останах ;)! Ама вкусно и красиво си е, нищо че е само гледане!!
    Прегръдчица, мила Светле и сладък ден!!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна интерпретация на този популярен десерт:)

    ОтговорИзтриване