Салата с киноа и зеленчуци

След рецептата за Хляб с био брашно от лимец и маслини, ви представям и второто ми предложение с продуктите на био магазин "Спирала". В продуктите, които си бях избрала присъстваше и кутийка черно-бяла киноа. И тъй като до този момент никога не съм приготвяла нищо с този продукт, се спрях на нещо леко и лесно за приготвяне като тази салата.
Зеленчуците, които може да използвате, са разнообразни - например, розови домати, печен патладжан, за да обогатите салатата според своя вкус.

Салата с киноа и гриловани зеленчуци


Необходими продукти:

2 тиквички
3-4 моркова
2 глави лук

за мариноване на морковите:
мед на вкус
няколко капки лимонов сок - прясно изцеден
2 с.л. балсамов оцет

сол, зехтин и допълнително лимонов сок
няколко стръка копър

Нарязваме тиквичките на шайби, посоляваме ги и ги поливаме със зехтин.
Печем ги на сгорещена скара, грил тиган или барбекю - който каквото има вкъщи. :)
След като са изпечени от двете страни, ги поставяме в съд с капак.
Морковите нарязваме също на шайби под диагонал. Смесваме ги много добре с течността - дресинга за мариноване - мед, сок от резен-два лимон и малко балсамов оцет, както и малко зехтин.
Също ги печем на скарата, като по време на печене ги мажем с останалото на дъното на съда количество марината с помощта на четка. По този начин стават лъскави, сладки или казано иначе глазирани. Важното е да не ги препичате, а да останат хрупкави отвътре. Много малко им трябва - по минута-две от всяка страна общо. 
Печем и лука, който нарязваме на файби, посоляваме и намазваме със зехтин.
Слагаме на котлона съд с вода. Когато водата заври, посоляваме, слагаме малко олио и киноата.

Салата с киноа и гриловани зеленчуци

Когато киноата омекне и е вече сварена, я обливаме обилно със студена вода. 
Овкусяваме киноата със зехтин, лимонов сок, както и със ситно нарязан копър.
Подреждаме салатата, като слагаме малко киноа, както и от печените зеленчуци - тиквички, моркови и лук.
Да ви е сладко и здравословно! :)
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 коментара:

  1. Прекрасна и много лесна салата.От киноата стават и чудесни кълнове, които могат да се включат в салати.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко късно отговарям, но благодаря за положителната оценка, Елена!
      Не съм опитвала да правя кълнове, но е добра идея за любителите на здравословното хранене!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Салатката е фантастична,Светле,изключително добре ми пасва на вкуса,поздравявам те за чудесното приложение на тази киноа!Щастливо лято,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Радвам се, че идеята за тази салата ти допада!
      Щастливо да е и твоето лято! Прегръдка!

      Изтриване