Мъфини с боровинки и глазура

Малки кексчета с боровинки, които са скрили в себе си цялото очарование на този ароматен лилав плод. Разбира се, боровинките, които се продават по пазарите са култивирани и затова не са с толкова силен аромат и вкус, но пък в десерти и най-вече печива - като блатове за торти, сладкиши от всякакъв вид са уникални. 
Ако не сте опитвали сладкиши с тяхно участие, горещо ви препоръчвам да изчистите този пропуск. Тъй като не са толкова сочни, като ягодите, например, не разводняват и не правят тестото след това по-глетаво и влажно, а придават свежест и лека кисела нотка, която с допълнителна сладост от крем или глазура се балансира максимално.

Мъфини с боровинки и глазура

Ако ви предстои щастлив повод, например, може да изненадате своите най-близки и любими хора с едни малки тортички - мъфини с глазура и допълнителна украса. 
Вкусът им е не по-малко впечатляващ, видът им също и затова по нищо не отстъпват на една пищна торта. 
Освен това се пренасят по-лесно от точка А до точка Б и се приготвят много по-лесно и бързо. 
Трябват ви основни съставки за тесто - брашно, захар, яйца, мляко, а декорацията е според вашия вкус и не е задължителен, но препоръчителен щрих за повече настроение и празничност. 
Хубаво е, обаче, да се подготвите и с някакви идеи за декорация или на момента да импровизирате и да развихрите фантазията си.
И след всичко написано малко по-горе преминавам и към описанието на рецептата за мъфини с боровинки и глазура от крем сирене Филаделфия.

Необходими продукти:
за тестото - за 11 броя:

2 яйца
180 г захар
150 мл прясно мляко
100 мл олио или разтопено краве масло 
ванилия
250 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
100 г боровинки

за глазурата:
350 г натурално крем сирене
пудра захар на вкус
ванилия
70-80 г бял шоколад

малини и шоколад за декорация

Приготвяме тестото за мъфините, като разбиваме за кратко яйцата с телена бъркалка. 
Добавяме захарта, млякото - по-добре да е топло или на стайна температура, олиото или маслото - ако е с краве масло ще са по-ароматни. Обикновено смесвам и от двете - 50 мл олио и 50 мл разтопено масло. Разбъркваме много добре и ароматизираме с ванилия.
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и се добавя на части към течните съставки. Накрая добавяме и боровинките - предварително измити и подсушени. Разбъркваме отново.
Във формички за мъфини - алуминиеви за еднократна употреба, слагаме по една хартиена формичка. 
Разпределяме във всяка формичка от тестото, като не пълним догоре, защото мъфините бухват след това.
Печем мъфините в предварително загрята фурна на 180 или 200 градуса до готовност - около 15-20 минути.
Оставяме ги да изстинат.

Мъфини с боровинки и глазура

Приготвяме глазурата, за която смесваме крем сиренето с малко пудра захар, няколко капки есенция ванилия и разтопен на водна баня бял шоколад. Важно е белият шоколад също да се е охладил за кратко и да не е горещ, защото ще втечни крем сиренето.
Към шоколада добавяме малко от крема и разбъркваме, т.е. темперираме шоколада.
Разбъркваме много добре шоколада и крем сиренето и охлаждаме глазурата в хладилник, за да стегне по-добре - за около час.
Накрая декорираме всеки мъфин с глазурата, малини и настърган шоколад.
И вече са готови за път в огромната кутия с капак, в която се събират точно осем броя. 

Мъфини с боровинки и глазура

1 коментар