Фокача с карамелизиран лук и синьо сирене

Първоначалната идея за тази рецепта беше да приготвя пица с лук и синьо сирене, но блатът за тестото бухна много. Затова реших да променя името и така от тънка пица се получи засищащ плосък хляб, който се нарича фокача.
Сладостта на каремеления лук и соленият наситен вкус на синьото сирене се съчетават вълшебно. Истинска фантазия!

Фокача с карамелизиран лук и синьо сирене

Необходими продукти:
за тестото*:
400 мл вода
1/2 кубче мая (около 20 г)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. зехтин
около 700-800 г брашно

за гарниране:
4 глави лук
50 г синьо сирене
1 с.л. балсамов оцет по желание
3 с.л. олио
щипка сол и черен пипер на вкус
няколко стръка мащерка


Първо замесваме тестото.
Разтваряме маята в малко топла вода. Добавяме захарта, солта и зехтина.
Смесваме я с останалото измерено количество вода.
Пресяваме брашното и постепенно наливаме течността. Замесваме меко и еластично тесто, което не се лепи по пръстите. Оставяме тестото да втаса в купа или тавичка, която намазваме с олио, за да се отлепи по-лесно. 
Покриваме тестото с фолио.
Приготвяме пълнежа, като нарязваме лука на полумесеци и запържваме на умерена температура в 3 с.л. олио, докато започне да се карамелизира. Накрая наливаме малко балсамов оцет и подправяме със сол и черен пипер, както и с листенца мащерка.
Разделяме втасалото тесто на две.
Разстиламе тестото в намазана с олио или зехтин тава, като след това го оставяме да почине малко - около 15-20 минути са достатъчни.
*От това количество на тестото се получават две фокачи, като в моя случай беше една пица и една фокача.
Разпределяме върху отпочиналото тесто от лука и накъсваме парченца синьо сирене.
Печем за около 30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Охлаждаме върху решетка и хапваме в компанията на чаша бяло вино. :)

6 коментара

  1. Светле, прекрасна ти е фукачата, обаче ми се струва, че си забравила да запишеш количеството брашно. Аз яко меся вкъщи та мога да предположа какво е количеството, вероятно около 800 гр+- :) Никога не съм пробвал тази комбинация но усещам вкъсът в устата ми и смятам скоро да опитам!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за корекцията, Стан! Малко ме е напекло слънцето явно и съм пропуснала най-важната съставка. :D Количеството брашно е горе долу толкова, веднага го добавих, за да не забравя отново и да си стои фокачата само с вода, която, ако някой запече ще стане интересно.
      Вкусът е уникален, задължително трябва да пробваш комбинацията.

      Поздрави!

      Изтриване
  2. И на мен ми допадна, Светле, дъщерята ме замества обикновено в месенето, но цяло лято не е приготвяла нищо, ще трябва да и подшушна:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подшушни й, Веси! Лятото не остава време за кулинарни експерименти, особено и за месене, но пък точно тогава заради топлината тестата втасват за минути - за половин час и е готово.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Чудесни нови рецепти, Светле,
    печивата и сладкишите са ти страхотни, а тази фокача е разкошна!
    Поздрави за теб, хубав и вдъхновен септември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка! Радвам се, че си разгледала последните попълнения в блога, напоследък не са много, но се старя да покажа и нещо ново.
      Поздрави и за теб с пожелание за слънчев и усмихнат септември!

      Изтриване