"Имам баялдъ" 2 и интервю в "Рецепти за здраве"

Тази седмица се изниза неусетно, но въпреки това остави една много приятна емоция и тя е участието ми в списание "Рецепти за здраве", в което любезно бях поканена да взема участие с няколко рецепти и интервю на кулинарна тема. :) 
Рецептите, които предложих на читателите на списанието са с багрите на есента и може да ги откриете в блога.
А днес ще ви покажа как да си приготвите още един вариант на ястието от турската кухня - Имам баялдъ. В блога вече има един вариант, моя интерпретация на това ястие, която също е вкусна и заслужава да я опитате. 
Във втория вариант, обаче, патладжаните първо са пържени, а също така не съм ги издълбавала предварително. 


Необходими продукти:

4 патладжана
олио за пържене
сол на око и вкус

за плънката:
5-6 печени чушки
3 глави лук
1 ч.л. риган
сол и черен пипер на вкус

за соса:
1 кг домати
1/2 ч.л. захар
пресен босилек
2 скилидки чесън
2 с.л. олио



Първо обелваме патладжаните. Нарязваме ги на половинки, посоляваме ги много добре, за да отстраним горчивината им и ги оставяме за около 15 минути. 
Захващаме се с нарязването на лук на полумесеци. Обелваме, почистваме от семките и нарязваме чушките на кубчета. 
В тиган или друг съд с малко олио или зехтин - около 2-3 с.л. запържваме лука, докато омекне. 
Накрая добавяме печените чушки, овкусяваме с малко сол, риган и черен пипер.
За соса почистваме доматите от люспите, пасираме ги или ги настърваме на ренде.
Загряваме в съд малко олио и добавяме две скилидки чесън, нарязани на ситно. 
Когато чесънът се запържи наливаме пасираните домати. Подправяме соса с малко захар, щипка-две сол, черен пипер. Оставяме го да къкри, докато се сгъсти. Накрая подправяме с наситнен босилек.
В друг съд наливаме олио, което трябва да е около 1 пръст в съда. 
Изплакваме патладжаните с вода и ги подсушаваме в кухненска хартия, за да не пръска мазнината след това.
Всеки патладжан пържим в сгорещеното олио от всички страни, докато омекне и се зачерви от всички страни. 
Оставяме готовите патладжани върху салфетка или кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Накрая сглобяваме ястието. 
Подреждаме патладжаните в тава. Върху всяка половина слагаме от плънката, като леко притискаме.  Не се притеснявайте, ако ви остане плънка, може самостоятелно да бъде сервирана с пресни домати за салата или предястие.
Наливаме доматения сос и така ястието отива във фурната - предварително загрята на 200 градуса за около 20 минути.
Сервираме с пресен магданоз и домашен хляб (по възможност).

SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 коментара:

  1. Обично ястие и прекрасен твой поглед,Светле!Поздрави и успена,нова,предстояща седмица :)

    ОтговорИзтриване
  2. БРАВО!!!Още много статии с твоите красоти,мила Светле!Хубав ден и поздрави!От Катя!

    ОтговорИзтриване