Соленки със сирене и кашкавал

Рецептата за тези соленки е от онези, които присъстват в старите тетрадки. Те хем се приготвят с продукти, които се намират във всеки шкаф или хладилник, хем от една доза може да почерпите много хора, тъй като от посочените продукти се получават около 90 на брой соленки. 

Соленки със сирене и кашкавал



Най-хубавото е, че ако не ги изядете веднага, след два или три дни, не изсъхват, не стават твърди като бисквити. Напротив, остават меки и пръхки и са много подходящи за следобедна закуска, към чаша айран, а защо не и към кафето, ако не сте любител на сладкото. :)
Рецептата е на колежка на майка ми и заслужава вашето внимание, за да ги приготвите.  

Соленки със сирене и кашкавал

Необходими продукти:

400 г брашно
120 г сирене
130 г кашкавал
125 г краве масло
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол

Пресяваме брашното.
Натрошаваме сиренето и настъргваме кашкавала на по-фино ренде.
Смесваме киселото мляко и содата, т.е. да се получи така нареченото загасяване на содата и шупване на млякото.
В купа смесваме кравето масло, което трябва да е много меко на стайна температура, киселото мляко, солта, сиренето, кашкавала. Разбъркваме добре.
В брашното правим кладенче и наливаме постепенно течната смес.
Замесваме меко тесто, което прибираме в хладилник за поне 2 часа или в камерата за поне 30 минути.
От тестото оформяме 12 топки.
Всяка топка разточваме в кръг на тънка кора. Разрязваме кръга на 8 триъгълника, като всеки от тях завиваме като кифличка.

Соленки със сирене и кашкавал

Печем соленките на 180 градуса в предварително загрята фурна до лек златист загар или докато порозовеят краищата им. Не ги препичайте, за да не станат сухи и твърди. Печенето зависи от фурната и е относително. На мен ми отне около 7-8 минути за всяка една тава.
По желание може да поръсите със сусам или макови семена преди печене, а също и да намажете с разбито яйце.  
 
Соленки със сирене и кашкавал

3 коментара

  1. Директно се залавям да ги правя, щом са от старите тетрадки! Прекрасно изглеждат!
    И да използвам момента да ти се скарам - защо не казваш, че си ти?! Аз изобщо не те познах, как мога да предположа :) Видях, че и Фейсбук имаш, но не те откривам теб, а само страничката :) Бързо да ме намериш ти :) И кажи свърши ли ти работа боровинковото сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Зори! :) Надявам се да ви харесат и да споделиш след това.
      Амии аз чак след като си взех сладкото и се замислих, че това момиче ми е много познато от някъде и не бях много сигурна.
      Във фейсбук имам само страничка на блога, не го използам като мой личен профил, а сладкото го използах към едно сирене, което се запича на грил тиган. С някакво домашно от мамините сладка също би се съчетало. :)

      Изтриване
  2. Благодаря много за рецептата,търся я от години и ги правех по спомен от детството,ставаха ок,но не перфектни :). Само една добавка,ако може да сложите бутон за принтиране би било много удобно,благодаря :).Успех и живи и здрави!

    ОтговорИзтриване