Торта "Шоколадов мус"

През това време на годината, когато навън се редуват мрачни и слънчеви дни, имаме нужда от онази щипка настроение, което може да си осигурим с една много шоколадова торта. 
В тази рецепта не пестете количеството на шоколад, защото колкото повече е то, толкова по-добре. :) Вярно е, че тази торта се получава по-тежка като вкус и не може да се сравни с някой плодов десерт, например, но от друга страна се приготвя много лесно. Единственият по-тънък момент е в приготвянето на муса, който съм показвала и обяснявала подробно как се приготвя в рецептата за френския шоколадов мус. Искаше ми се да използвам този крем и в приготвянето на торта с какаов блат, отгоре щедро покрит с ефирен и въздушен крем, а над него слой от още шоколад. Единствено ми се искаше глазурата да се откроява повече, но може би прекалих със сметаната в нея и затова цветът й стана по-светъл. 
В декорацията може да вложите повече фантазия и да украсите с ядки или плодове. Добре биха се вписали резенчета портокал, шоколадови дражета или бонбони, вариантите са безброй.

Торта Шоколадов мус


Необходими продукти:

за блата:
3 яйца
110 г захар
120 г брашно
7 г натурално какао - 1 с.л. лъжица без връх
ванилия

за муса:
6 яйца
150 г захар
50 мл вода
200 г натурален шоколад - 70 % какао

за глазурата:
50 мл течна неподсладена сметана*
50 г натурален шоколад
20 г краве масло

Приготвяне на блата
Разделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме белтъците на пухкава пяна, след което добавяме част от захарта. Продължаваме разбиването, докато станат на сняг.
Жълтъците разбиваме с останалото количество захар. Към тях добавяме какаото и разбъркваме.
Към белтъците изсипваме сместа с жълтъци и какао, на части добавяме пресятото брашно. Разбъркваме внимателно, за да не спаднат белтъците. 
Покриваме тава с хартия за печене и намазваме с олио. Разпределяме тестото и печем за около 15 минути в загрята фурна на 180 градуса. Охлаждаме блата.

Приготвяне на муса
Първо, разтопяваме шоколада на водна баня.
Разделяме жълтъците от белтъците. Препоръчително е яйцата да са на стайна температура, а не директно от хладилника. 
Изсипваме 50 г от захарта (може да използвате кристална захар, а не пудра) в касерола/метална купа/тенджерка и наливаме 50 мл вода. Вари се, докато се получи средно гъст сироп. 

Разбиваме жълтъците с миксер. Към тях на тънка струя наливаме горещия сироп при непрекъснато разбиване. Разбиването продължава, докато жълтъците станат пухкави и удвоят обема си.

Белтъците разбиваме на пяна с една щипка сол. Прибавяме останалата захар (още 100 г) и ги разбиваме на сняг.

Разтопяваме шоколада на водна баня. След това го смесваме с жълтъците. 

Накрая прибавяме малко по малко белтъците (на няколко пъти) и разбъркваме внимателно с шпатула в една посока, за да не спихнат.
Във форма за торта с махащо се дъно и ринг поставяме блата. По желание може да го сиропирате.
Готовия мус се излива върху блата и тортата се оставя в хладилник, за да стегне крема поне за 5-6 часа.

Торта Шоколадов мус

Приготвяне на глазурата
Накрая приготвяме глазурата, за която загряваме сметаната, докато кипне. 
* Приготвих глазурата с повече сметана - около 100 мл, но тъй като се получи по-течна като консистенция е препоръчително да е по-малко количество йС 50 мл ще се получи по-добре.
Начупваме шоколада, разбъркваме. Когато шоколадът се разтопи от топлината на сметаната добавяме бучка масло. Оставяме ганаша, т.е. глазурата да стегне в хладилника за около час, докато се охлади и стане с по-гъста консистенция, така че да се разпредели върху тортата.
Накрая изливаме вече стегналия ганаш и декорираме по желание.

3 коментара

  1. Разкош, неустоим шоколадов разкош, Светле -
    много фин вкус, наситен аромат и елегантна визия ...
    поздравления и хубави есенни дни.

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна торта! Стана много вкусна и специална. За повече разкош украсих с ягоди и се получи уникална красота :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи! Сега е сезонът на ягодите и със сигурност е станала още по-вкусна и красива торта. Може да се обогати за украса и с череши, и с малини, също, когато са в сезон и те.

      Изтриване