Боб в гювече с коричка от тесто

Честито Рождество, приятели! Бъдете здрави, щастливи и нека има само любов и радост в домовете ви! Бъдете благословени и нека доброто осветява живота ви!
Въпреки че днес в домовете ни ухае на печено месо, сарми и коледни погачи, аз ще ви покажа постните специалитети, с които посрещнахме Бъдни вечер.  
Тази година традиционно на трапезата ни присъстваше бобът. В продължение на няколко години приготвяхме постни пълнени чушки -  с боб, с ориз и гъби или пък сарми от кисело зеле отново с боб или само с ориз.
Но тъй като обикновено винаги остават постните ястия и за другия ден, в който пък масата е отрупана с месни специалитети, отново включващи сарми, затова тази година заложих отново на постния домашен боб, но този път комбиниран с коричка от едновременно хрупкаво и същевременно топящо се в устата калпаче. 

Боб в гювече с коричка от тесто


Тази публикация е по-скоро идея, отколкото точна рецепта. Затова няма да посочвам точни пропорции, а само ще ви насоча как да си приготвите това ястие и ще изброя какви продукти са ви необходими.

Необходими продукти:

зрял боб
морков
глава лук
червена чушка
няколко сушени люти чушки по желание
олио 
подправки: сол, джоджен, леощян/девисил
червен пипер
домати от консерва

за хлебната коричка: 
брашно, мая, вода, олио, сол, захар

Бобът се сварява и както знаете по време на този процес, водата му се сменя два пъти. 
Добавят се нарязаните зеленчуци - морков, лук, червена чушка, сухите 
люти чушки. Когато е напълно сварен, се добавят доматите от консерва и подправките.
За да стане тази гозба на яхния, към боба се добавя малко сгорещено олио, към което сме прибавили червен пипер. Така бобът добива приятен червен цвят. 
Бобът се разпределя в гювечетата.
От омесеното и втасало тесто за питката с парата, отделям четири малки топчета. Всяко от тях разточвам върху повърхност, поръсена с малко брашно, като се старая тази коричка да покрива добре гювечето.
За декорация поставям едно малко топченце, за да служи като дръжка на нашето капаче. Намазвам коричката с малко олио, за да добие след това приятна коричка.
Печем гювечетата до готовност на тестото - около 20 минути на 180 градуса. 
Важно е да сложите гювечетата в студена фурна, а не предварително загрята, заради особеността на глинените съдове.

Боб в гювече с коричка от тесто

Весел празник! :)

4 коментара

  1. Честито Рождество Христово Светле ! Честита Коледа ! Мир , здраве и благоденствие в твоят дом.Весели, честити и благословени празници !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

  2. Страхотна идея, Светле...
    Честито Рождество Христово,
    с пожелания за здраве, мир и любов, много щастие и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита Коледа, мила ми Светле!!!!Прекрасно ястие, както винаги!Желая ти най-вече здраве!!!!Поздрави на всички - от Катя!

    ОтговорИзтриване
  4. Светле, Честита Нова Година!
    Здраве, дръзновение и креативност ти желая!

    ОтговорИзтриване