Пирог с ябълки и орехи

Отдавна не съм писала в блога и от още по-отдавна исках да опитам приготвянето на тесто с участието на сварени и намачкани на пюре картофи. Те съдържат голямо количество нишесте и затова използването им в печивата е съвсем уместно и логично.  Не се притеснявайте, че ще се усеща някакъв по-особен вкус или аромат заради тяхното участие. Десертът или хлебчетата няма да ухаят на пържени картофки в никакъв случай. Важна в случая е текстурата в изделието - мека и много по-пухкава. 
Въпреки съмненията, които имах в началото в тази рецепта, спазих всичко дословно и се получи един прекрасен десерт. 
Тестото е с различна за мен текстура. И е меко, и се топи в устата, но същевременно е плътно, не е ронливо и се усеща наличието на маслото. Не се разпада при рязане и не се разля в тавата при печенето, а запази формата си. Много лесно и приятно е и за оформяне - еластично при разточване, без опасност тестото да се начупи и разпадне.

Пирог с ябълки и орехи


Плънката за този пирог може да е различна, но тъй като ябълките са в сезон целогодишно, реших, че ще е добре да ползвам тях. Добавката от смлени орехи и шепа стафиди, поемат тяхната сочност и така нямаме повод за притеснение, че ябълките ще намокрят тестото при печенето.
Другата плънка, с която приготвих пирога е със смлени орехи и мармалад, отново от ябълки, но може да използвате друг по ваш избор и вкус. Важно е да бъде гъсто, за да не се разтече при печене. Ядките от своя страна също са задължителни, за да се получи по-интересен вкус и хрупкавост на плънката.


И след толкова много думи стигаме и до рецептата за пирог с ябълки и орехи:

Необходими продукти:

Източник на рецептата
за тестото:

3 средни картофа - около 300 г
2 яйца
120 г пудра захар
60 г краве масло
около 350-400 г брашно
ванилия за аромат
1 пакетче бакпулвер

за пълнеж - вариант 1:
2 ябълки
2-3 с.л. захар
щипка канела
20 г краве масло
50 г орехи
30 г стафиди

пълнеж - вариант 2:
гъст мармалад или сладко по избор
50 г орехи

Първо сваряваме картофите. Много важно е да са цели и да се варят с обелката, като по този начин тяхното нишесте се запазва.
Когато са сварени и изстинали, ги обелваме и намачкваме с преса за картофи. В никакъв случай, не използвайте пасатор, защото пюрето ще стане по-скоро като гума. 
В купа разбиваме яйцата. Към тях наливаме разтопеното масло, пудрата захар, ванилия, намачканите картофи. Към тази смес добавяме половината от брашното, в което се добавили бакпулвера. Когато сместа стане много гъста и лепкава, започаваме месенето с останалото количество брашно. Резултатът трябва да е меко и нелепнещо по пръстите тесто. 
Покриваме тестото с прозрачно фолио и го прибираме в хладилника да стегне за поне един час.

Пирог с ябълки и орехи

За плънката обелваме ябълките и ги нарязваме на малки кубчета. 
В малък съд ги загряваме на котлона, като добавяме захар, масло и канела. Разбъркваме периодично. Когато сокът, който ябълките са отделили се изпари, тогава прекратяваме готвенето им. Добавяме смлените на едро орехи и стафидите. 
Плънката трябва да изстине. 
Разделяме тестото на две части. Разточваме на кора с дебелина 0,5 см. Добре е плотът и точилката да са поръсени с брашно, за да не залепва тестото.
Разпределяме плънката върху тестото и оформяме по начина, показан на снимката. 

Пирог с ябълки и орехи

Накрая за по-добър вид намазваме с разбито яйце.
Печем сладкишите в предварително загрята на 180 до 200 градуса фурна за около 30-35 минути.

Пирог с ябълки и орехи

В случай, че искате и двата пирога да са с пълнеж от ябълки и орехи, е необходимо да увеличите количеството на продуктите.

4 коментара

  1. Светле, чудесно са се получили. Браво. Отмъквам си едно парченце.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! :) Отмъкни си и повече парченца! :)

      Изтриване
  2. Ще опитам непременно, Светле, хареса ми.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да споделиш отзиви после, Веси! :)
      Изненадващо добре се получи този сладкиш, препоръчвам го с две ръце! :)

      Изтриване