Обърнат кейк с череши

Ароматен и сочен сладкиш с любим за мен плод. Сладкишите с череши са прекрасни, защото плодовете са месести и при печене не отделят много сок, поради което тестото не се разводнява и се изпича добре.
Приготвяла съм няколко вида сладкиши с този плод, като започнем от сладкиша с череши, който ви показах преди доста време, преминем през другото ми вкусно открие на вкуса на галета с череши (ако не сте го опитали, го пригответе обезателно, няма по-лесен и бърз сладкиш от него) и стигнем до този.
Ако трябва да ги степенувам, днешното предложение ще е на първо място.
Първо имаме карамел, който обгръща всеки един плод, а след това и много сочен блат.
Тайната съставка и тук е оризовото брашно. Мисля, че заради него сладкишите стават с много по-нежна текстура и при опитване се топят в устата като масло. А и маслото не е в малки количества, затова ароматът на сладкиша се подсилва и от него.

Обърнат кейк с череши

Необходими продукти:

3 яйца
100 г меко краве масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 непълна ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно - 50:50 оризово и бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
ванилия
око 300-400 г череши

за карамела:
1/2 ч.ч. захар за карамела
40 г краве масло

Първо приготвяме карамела. Изсипваме захарта в подходящ съд  и загряваме на котлона, докато се разтопи. Когато придобие светъл карамелен цвят, дърпаме карамела от котлона. 
Разпределяме карамела по дъното на тавата, в която ще печем сладкиша (с диаметър 25 см).
Имайте предвид, че карамелът изстива много бързо и разпределянето понякога става по-трудно, затова може да сложите тавата във фурната, докато тя се загрява и така тавата ще се стопли. От топлината карамелът ще се разпредели много по-лесно.
Намазваме отгоре карамела с меко масло - около една малка бучка - 40 г.
Почистваме черешите от костилките, разполовяваме ги и ги подреждаме върху карамеления слой.

Обърнат кейк с череши

Приготвяме и кексовото тесто.
Разделяме белтъците от жълтъците. 
Разбиваме белтъците на пухкава пяна, след това добавяме част от захарта и продължаваме да разбиваме, докато станат на сняг.
Следва да разбием и маслото - предварително извадено от хладилника, за да е меко.
Към жълтъците добавяме останалото количество захар и ги разбиваме, докато станат пухкави.
Затопляме за кратко прясното мляко.
Смесваме кравето масло с жълтъците, разбъркваме за кратко и към тях наливаме прясното мляко. Ароматизираме сместа с ванилия и добавяме малка щипка сол.
Дори и сместа да ви изглежда като пресечена, не бива да ви притеснява. Това е заради маслото, но при печенето всичко ще си дойде на мястото.
Смесваме брашното и бакпулвера  и ги добавяме на части към жълтъчно-маслената смес.
Разбъркваме, за да няма бучки.
Накрая към тестото на части добавяме разбитите белтъци.
Изливаме тестото върху черешите и изравняваме.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути. 
След като сладкишът се изпече, го оставяме да се охлади за около 10 минути и го обръщаме в поднос.

SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 коментара:

  1. Прекрасен сладкиш, точно за сезона. Вземам си парче, ако позволиш, мила ми Светле. Поздрави вкъщи и хубав ден! От Катя.

    ОтговорИзтриване
  2. И аз ще се наредя за парче, само едно, че се опитвам да огранича поне малко сладкото, лято е все пак:)) Поздрави!

    ОтговорИзтриване