Ягодова торта

След няколкоседмично отсъствие от блога се завръщам с една рецепта за десерт. И то какъв?
Торта, разбира се. При това приготвена с ароматни ягоди, свеж крем и цветни блатове.
Идеята беше блатовете да са в бледорозов цвят, но прекалих с боята, та затова цветът на блатовете по-скоро наподобява тези на популярната торта "Червено кадифе", която е характерна с червените си блатове и лекия крем с крем сирене.
А сега да се върнем отново на тази с ягоди. 
Между блатовете скрих едно бурканче домашно сладко от ягоди, а кремът ми се искаше да е много лек.
С тази рецепта участвах и в новия брой на електронното списание SO into FOOD, в който ще намерите безброй много апетитни идеи с ягоди.
Рецептата за тортата, разбира се, няма да пропусна да добавя и в блога, като съветът ми е да се сложи много малко червена боя, така че да се получи по-нежен цвят на блатовете. За следващия път съм си научила урока и ще си знам да добавя първо малко количество и ако цветът не е задоволителен, тогава да сложа и още.

Ягодова торта

Необходими продукти:
за 3 пандишпанови блата: 

6 яйца
120 г меко краве масло
200 г пудра захар
120 г бяло брашно
60 г оризово брашно – може да се замени с бяло
125 мл прясно мляко
ванилия за аромат
настъргана лимонова кора
щипка сол
1 ч.л. бакпулвер
много малка щипка сладкарска боя - червена – на върха на ножа и 1 с.л. вода

за крема:
200 г заквасена сметана
250 г маскарпоне
175 г крем сирене Филаделфия – натуралнo
пудра захар на вкус

допълнително:
1 бурканче сладко от ягоди
пресни ягоди за декорация

Първо отделяме жълтъците от белтъците на яйцата.  Разбиваме на пяна белтъците, след което добавяме половината от захарта. Продължаваме разбиването, докато станат на сняг. 
Разбиваме с останалата захар кравето масло , което трябва да е меко, извадено предварително от хладилника няколко часа по-рано. Към маслото добавяме жълтъците и продължаваме разбиването.  Към сместа с жълтъците добавяме прясното мляко – добре е да е затоплено за кратко, но не и да бъде горещо. 
Смесваме бялото и оризовото брашно заедно с бакпулвера. Добавяме ги на части към жълтъците и разбъркваме.
Ароматизираме тестото с ванилия и настъргана лимонова кора. 
Смесваме сладкарската боя с 1 с.л. вода, за да се разтвори и я добавяме към тестото. Разбъркваме. Накрая внимателно добавяме белтътъците към тестото на няколко пъти, като разбъркваме в една посока. Разделяме тестото в три купи. Печем всеки блат в тава с диаметър 25 см, покрита с хартия за печене за около 15 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.  След изпичане охлаждаме блатовете върху решетка.  


През това време приготвяме крема. Смесваме заквасената сметана и двата вида сирене. Разбъркваме добре и овкусяваме с пудра захар на вкус.  

Ягодова торта

Сглобяваме тортата.  
Намазваме всеки блат със сладко от ягоди, а отгоре разпределяме от крема.
Последният блат, който ще е лицето на тортата, намазваме само с останалия крем. Намазваме тортата с крем и отстрани. Подреждаме за украса ягоди и оставяме за няколко часа или едно денонощие в хладилник, за да стегне.

SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 коментара:

  1. Светле, чудесни цветове са се получили, на мен много ми хареса, а за вкуса мога само да гадая. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Радвам се, че ти е допаднала тортичката! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  2. Анонимен8 юни 2017 г., 12:19

    Честито за участието ти в новия брой на електронното списание SO into FOOD!Знам и вярвам, че няма да ти е последното участие!!!!Продължавай все така, мила ми Светле! Прекрасна торта си сътворила! Вземам си едно парче за десерт, след като съм обядвала.Хубава седмица, поздрави и до скоро!!! От Катя

    ОтговорИзтриване
  3. Освен да се почерпя с едно красиво парченце:), Светле?

    ОтговорИзтриване