Когато чуете за десерт "Наполеон" всички се сещате за онзи десерт, който се приготвя от бутер тесто и много крем. Такъв съм приготвяла и аз преди много време и рецептата може да откриете в блога: Крем пита Наполеон.
Но тази торта е нещо различно. Има толкова много предимства да си я приготвите и нито един минус - може би, че свършва много бързо, но нали все пак затова е направена, за да се изяде с охота до последното парче.
Лятото приготвянето на торта е по-тежка мисия, имайки предвид, че трябва да се изпекат блатове, които да трябва да изстинат, да се напоят с някакъв сироп, тортата да се сглоби, а за целта трябва и крем, а накрая - да помислим и за декорация. И така преди да се усетим един ден вече е минал в кухнята, покрай котлоните и фурната. Разбира се, за ентусиаст като мен не е проблем да готви дори и в най-голямата жега, когато на всички им е мързеливо и плажно.
Когато една колежка ми спомена за тези кори, които може да се закупят от руските магазини Берьозка, реших да ги пробвам като приготвя торта номер едно. Тя ми сподели, че с малини е най-вкусна и затова се отправих набързо към пазара за продукти.
Кремът е изцяло моя импровизация и мисля, че точно с него тортата става различна - с много наситен маслен вкус и въпреки голямото количество маскарпоне не става никак тежка. Освен това е лесен и бърз за приготвяне . Само се смесват двете съставки и вече имаме готов крем.
След направата на торта номер едно, последваха торта номер две и така бройката окончателно приключи до щастливото ми число номер три.
Три торти за две седмици... Добър експеримент направих и затова ще ви споделя как да приготвите тази торта, така че да стане сочна, вкусна и с на дъх лято.
Необходими продукти:
1 oпаковка блатове за торта "Наполеон"
за крема:
750 г маскарпоне
1/2 до 1 цяла консерва подсладено кондензирано мляко
плодове по избор - малини, боровинки, ягоди или други
Първо смесваме продуктите за крема - маскарпонето заедно с кондензираното мляко. Добавяме кондензираното мляко на няколко части - не го изливаме наведнъж. Целта е да добавим толкова, така че кремът да е с приятна гъстота. Затова в рецептата съм посочила количество от 1/2 консерва до една цяла.
При първите ми опити използвах само половин консерва от млякото, а при последният гъстотата на крема беше добра и с една цяла.
Кондензираното мляко е много сладко, затова захар в този крем не ни е необходима. Сладостта идва от млякото и е достатъчна да подслади достатъчно крема.
Разбъркваме крема с помощта на бъркалка - миксер също не е необходим. При бъркане дълго време с високи обороти сиренето маскарпоне може да се втечни.
Комбинациите на плодове може да са разнообразни - боровинки, малини,
ягоди - все още се намират на пазара, колкото и да е странно.
Не съм опитвала комбинацията с праскови или друг плод, но е вероятно да се получи свежо и приятно и с тях.
В една опаковка има 4 блата. Блатовете са много сухи, тънки и трошливи.
Трябва да се работи с тях внимателно.
И тъй като са много сухи и твърди, а искаме тортата е по-сочна, затова правим следното: в кръгла тавичка наливаме малко вода, така че да се покрие дъното.Вземаме първия блат, потапяме го от двете страни във водата за кратко - за няколко секунди. Поставяме го в поднос, отгоре го намазваме с крем, подреждаме боривинки. Процедираме така и с останалите блатове.
Оставяме малко от крема за измазване на тортата отгоре и отстрани.
За по-добра визия препоръчвам непосредствено преди сервиране, тортата да се намаже още веднъж отгоре с малко крем, който е добре да си заделим в една малка кутийка. Може да зафилите тортата и отстрани - аз в случая пропускам, тъй като ми харесва да е по-небрежна.
За по-добра визия препоръчвам непосредствено преди сервиране, тортата да се намаже още веднъж отгоре с малко крем, който е добре да си заделим в една малка кутийка. Може да зафилите тортата и отстрани - аз в случая пропускам, тъй като ми харесва да е по-небрежна.
Задължително тортата трябва да си "почине" в
хладилник от 24 до 48 часа. Колкото повече престои, толкова по-меки ще
са блатовете и толкова по-вкусна ще е тортата накрая.
Препоръчвам преди сервиране да се украси с плодовете, тъй като при престой в хладилника от един до два дни тяхната свежест се губи и накрая резултатът няма да е толкова красив. :)
Красота - не само тортата, а и ти, мила ми Светле!!!Открадвам си парче!!!Хубав ден и поздрави вкъщи!!!От Катя!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта! Освен,че беше аранжирана и поднесена прекрасно, а и вкусът беше уникален (радвам се, че имах удоволствието да я опитам) ! Предвид и лесната рецепта, обмислям и сама да я направя :)
ОтговорИзтриванеДанева
Данева, като я направиш да метнеш и на мен едно тънко парченце. :)
ИзтриванеСтрахотна е, Светле, а така поднесена с тази чаровна усмивка - кой ще и устои!
ОтговорИзтриване