Чудейки се как да приготвя една глава броколи, попаднах на рецептата на Илиана от Щъркелово гнездо. Използвах идеята да комбинирам картофите и въпросния зеленчук и се получи много вкусно ястие.
Огретен, запеканка или просто поредното безмесно ястие е днешното ми предложение.
Необходими продукти:
500 г картофи
300 г броколи
20 г краве масло
2 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
сол и черен пипер на вкус
6-7 стръка копър
2 яйца
Първо обелваме и нарязваме на по-едри, но еднакви по големина кубчета (като за картофена салата) картофите.
500 г картофи
300 г броколи
20 г краве масло
2 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
сол и черен пипер на вкус
6-7 стръка копър
2 яйца
Първо обелваме и нарязваме на по-едри, но еднакви по големина кубчета (като за картофена салата) картофите.
Сваряваме картофите в подсолена вода до готовност, като внимаваме да не ги преварим.
Накъсваме на розички броколите и ги бланшираме в кипяща подсолена вода, в която сме сложили и 1 чаена лъжичка захар (за да се запази свежият им цвят) за около 3-4 минути.
Когато са готови, ги изплакваме със студена вода и ги отцеждаме.
Следва да приготвим сос Бешамел, като загряваме кравето масло или пък 3 с.л. олио.
В съда добавяме и брашното. Бъркаме енергично и добавяме студено прясно мляко.
Може да подправим соса с индийско орехче. Когато се сгъсти, сваляме от котлона. Сосът е добре да не е прекалено гъст, а малко по-рядък.
В тава разпределяме сварените картофи и броколите.
Отгоре разпределяме от соса.
Разбиваме яйцата и ги изливаме върху огретена.
По желание разпределяме настърган кашкавал или сирене и запичаме за около 15 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Разбиваме яйцата и ги изливаме върху огретена.
По желание разпределяме настърган кашкавал или сирене и запичаме за около 15 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Накрая имаме едно леко безмесно ястие, което е подходящо както за основно, така и за гарнитура към някоя пържолка. :)