Спаначени кюфтета

Пролетта набра скорост и се радваме на все повече свежест в менюто си. След засищащите трапези около Великден, ви предлагам да опитате едни безмесни кюфтенца от спанак. Хрупкавата им коричка ги прави много подходящо мезе за студена бира или чаша вино. Може да ги поднесете с млечен сос или салата и така ще имате едно леко основно ястие. За тези, които не могат без месо, могат да са и пролетна гарнитура към пържолата. :)
Поради наличието на много спанак в хладилника, ми хрумна, че може да го оползотворим на едни почти постни кюфтенца. След проверка в Интернет разбрах, че идеята ми никак не е нова за света (но за мен като вкус си е). Разгледах доста варианти на тема кюфтета от спанак и накрая скалъпих микс от всичко прочетено.

Спаначени кюфтета

Необходими продукти:

1 кг пресен спанак
2 яйца
150 г краве сирене
40 г галета (3-4 с.л.)
2-3 стръка зелен лук
сол и черен пипер на вкус
3-4 листенца джоджен по желание
царевично брашно за овалване
олио за пържене
кисело мляко за гарниране

Измиваме спанака и го нарязваме на ивички (използваме само листата).
Нарязаният спанак бланшираме за кратко в гореща подсолена вода - около 2-3 минути са достатъчни.
След това отцеждаме спанака чрез гевгир или цедка. Изстискаме и с ръце бланширания спанак, за да няма вода.
Към спанака прибавяме нарязан на ситно зелен лук, натрошено сирене, две разбити яйца, галета. Може да добавите още галета, ако ви се струва лепкава сместа.
Подправяме със сол, черен пипер и ситно нарязани листенца джоджен.
Омесваме "каймата" за кюфтетата.
Оформяме от сместа кюфтенца, които овалваме в царевично брашно. Може да използвате и обикновено пшенично, но с царевично коричката става по-хрупкава.
Пържим кюфтенцата в сгорещено олио от двете страни до златисто.
Поднасяме с кисело мляко или млечен сос.

Спаначени кюфтета

Козунаци и шарени яйца!

Христо Воскресе!
Пожелавам ви здраве и любов, 
светлина и доброта в сърцата!

Козунаци

На днешния светъл и свят празник ви показвам и нашата подготовка, която протече вчера. :) 
На трапезата компания на шарените яйца правят и домашните козунаци, които са с различни пълнежи (локум, червени боровинки, стафиди, шоколад, мармалад, орехи и канела) и форми, но общо взето приготвени от едно и също тесто. 
За първи път оформихме (говоря в множествено число, защото вкъщи с майка ми работихме в тандем) козунак на така наречената плетка офицерско копче. Вдъхновихме се от видеото на Йоана, което изгледахме няколко пъти, за да схванем кое как се сплита и преплита.

За направата на тези козунаци сме използвали тази рецепта за козунак.
Рулото е с мармалад от ябълки, а в една от плитките има цветен локум, червени боровинки, стафиди.  В другата има и орехи и канела.
От една доза от тази рецепта се получават общо 4 козунака (всеки с тегло от около 500-550 г).

Козунаци

Малките козуначета  са приготвени по рецептата за гръцки козунак. От тази рецепта се получат 10 малки козуначета, едно руло и една плитка (двете изделия с тегло около 600 г всяко). 

Малки козуначета с шоколад

Козунаци
Козунаци
Разрез на рулото с мармалад и козунака с локум и червени боровинки
 
Красив и щастлив празник!

Чийзкейк

Колкото и да е странно, точно по това време от годината, когато всички мислят за козунаци и яйца, аз си наумих, че трябва да направя един чийзкейк (втори опит, след първия с бял шоколад, който ми хареса, но някак леко киселият вкус на заквасената сметана дълго ме отказваше да опитам отново). Е, реших, че все пак ще опитам отново и ето моето изчистено предложение за чийз, в което няма нищо великденско, но пък този път вкусът ми хареса много повече. Намазах със сладко от череши, но може да е с друго сладко по ваш избор - от ягоди, малини или друг плод. Използвах отново същата рецепта (заимствана от Бон Апети), но този път леко я модифицирах, като намалих количеството сметана.Може би забелязвате, че кейкът е с леко неправилни краища, но това е, защото пека в хартия за печене и след това много по-лесно изваждам от тавата и сервирам върху поднос, нищо че няма след това напълно съвършен вид. :) Ето и рецептата за почти перфектния за мен чийзкейк:



Необходими продукти:

2 опаковки бисквити "Роден край" (300 г)
70-80 г краве масло
4 пакетчета крема сирене (500 г)

200-250 г заквасена сметана ("Боженци")
150 - 180 г захар
2 яйца размер L (или 3 по-малки)
ванилия за аромат
настъргана лимонова кора по желание
сладко за намазване по избор



Първо натрошаваме/смиламе бисквитите.
Използвам дървено чукче за пържоли, като слагам бисквитите между две парчета фолио за свежо съхранение (найлонов плик би свършил същата работа).Разтопяваме маслото и го смесваме с бисквитите, така че да се образува нещо като мокър пясък, но бисквитен. :)Разпределяме равномерно бисквитените трохи по дъното на тава (моята с диаметър 25 см), покрита с хартия за печене и притискаме добре.Печем блата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10 минути.Приготвяме чийз крема.Разбиваме крема сиренето. Добавяме сметаната, захарта и ванилията. Ароматизираме с лимонова кора по желание.Накрая добавяме яйцата едно по едно и разбиваме за кратко до хомогенна и гладка смес.Изсипваме крема върху изпечения блат. Печем на водна баня (т.е. тавата с чийзкейка слагаме в друга по-голяма, в която наливаме студена вода) за около 30-35 минути на 170 (или 180) градуса.Когато е изпечен (пипаме с пръст и усещаме, че кремът се стегнал, но въпреки това е с мека сърцевина), изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно.Накрая намазваме с любимото си сладко, сервираме и се наслаждаваме на вкуса. :)

Пролетна запеканка със спанак и картофи

Още една рецепта включвам в категорията "пролетни рецепти". Чудех се как да наименувам рецептата дали запеканка или огретен (има ли разлика между двете също се чудя), но се спрях на първото ми хрумване. Резултатът е леко ястие без месо, но не и постно, което е подходящо за основно или за гарнитура. 
Рецептата е доста сходна с тази на огретена с броколи, само че тук имаме и спанак, а и си спестих правенето на сос "Бешамел", като заместих директно с прясно мляко.

Пролетна запеканка със спанак и картофи

Необходими продукти:

1 кг картофи
300 г броколи
300 г спанак
3 стръка зелен лук
150 г краве сирене
2 ч.ч. прясно мляко (около 300 - 400 мл)
2 яйца
сол, черен пипер на вкус 

Обелваме и нарязваме на кубчета картофите. Сваряваме ги в подсолена вода.
Нарязваме спанака на ивички и го бланшираме във вряла вода за 2-3 минути, а след това го изплакваме със студена. 
Броколито, което използвах в рецептата е домашно производство - бланширано и замразено в камерата. Тъй като не е в сезон в момента, може да се пропусне в рецептата. Ако се използва прясно, то тогава се накъсва на розички и се бланшира за 2-3 минути с подсолена вряла вода, в която слагаме и една-две щипки захар.
Нарязваме зеления лук и го запържваме в олио, добавяме и бланширания спанак. Готвим две-три минути.
Сварените картофи разпределяме в тава, добавяме лука и спанака и подреждаме розичките броколи. 

Пролетна запеканка със спанак и картофи

Разбиваме яйцата заедно с прясното мляко. Изливаме течната смес върху зеленчуците. 
Натрошаваме отгоре сирене, подправяме с черен пипер и поливаме с една-две струйки олио.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути до златиста коричка.

Козунаци и козуначени пеперуди

С всеки изминал ден се приближаваме до един от най-хубавите празници в календара - Великден. И както подобава за този празник, освен шарените и красиви яйца, които вярвам всеки може да украси, като развихри фантазията си, на трапезата почетно място заема и козунакът. Естествено, много по-лесно е да си купим готови, но... както много пъти съм повтаряла - от домашно приготвеното (ако ще и една проста супичка или манджичка да е) - няма.
Разбира се, направата на козунак не е толкова лесна работа, няма какво да се лъжем и няма смисъл да ви убеждавам, че това е най-лесното нещо, с което може да се захванете, но, ако имате сполучлива рецепта с точни пропорции и грамажи, рискът от провал намалява (не мога да кажа, че напълно изчезва, тъй като понякога от разсеяност, пак се допускат грешки). :)
Освен рецепта, е необходима и голяма доза желание, както и поне чаена лъжичка опит с тестени изделия и опит в месенето, т.е. трябва да можем да месим тесто и да усещаме кога е необходимо да се сложи още брашно и кога не. Обяснявала съм вече подробно как се меси и общо взето няма голяма разлика дали ще месим питка или козунак - просто текстурата на тестото му е по-различна от тази на една питка заради мазнината и захарта в него.
Този опит е третият или четвъртият по ред, като не мога да скрия и да си изкривя душата, че през всичките тези опити творим заедно с майка ми, а предишните резултати съм ви ги показвала в блога миналата пролет (тук и тук). :)
Тази година репетицията започна с едни козуначени пеперуди. При печенето малко им се развали формата, но поне са вкусни. 
От същото тесто направихме и руло с шипков мармалад, и козунак с локум, стафиди и червени боровинки. Макар че нямат кой знае какви конци, както подобава за един козунак, станаха много пухкави и добре изпечени.

Рецептата за козунаците е от Интернет (но нямам записан източник, така че, ако някой си познае рецептата, нека ме извини, че не съм посочила точен линк), но е доказано работеща и изпробвана няколко пъти. 

Козунаци и козуначени пеперуди


Необходими продукти:

за тестото:
6 яйца
250 г захар 
300 мл прясно мляко
60г прясна мая
75 мл вода
ванилия
кората на 1 лимон
1 ч.л. сол
1 с.л. лимонов сок
70 г краве масло
80 г свинска мас*
около 1 кг брашно

за гарниране:
50 г стафиди
30-40 г червени боровинки
шипков мармалад за намазване
50 г орехи
парченца локум
канела
какао
1 яйце за намазване
сусам, маково семе и филирани бадеми за поръсване

*може да се замени с олио, но реших да последвам идеята на Йоли, която препоръчва да не се използва само краве масло

Първо, замесваме тестото, като разтваряме маята с водата - 75 мл.
Разбиваме яйцата добре. Добавяме захарта, топлото прясно мляко, солта, разтопените масло и мас, разтворената мая, лимоновия сок. Ароматизираме с ванилия, настърганата кора на един лимон. Разбъркваме тази течна смес добре.
Пресяваме брашното.
Правим си нещо като кладенче, в което наливаме постепенно течността и замесваме постепенно. Месим, докато тестото стане гладко и меко и не се лепи по ръцете.
Оставяме тестото да втаса, докато удвои обема си, като го покриваме с фолио, за да не хваща кора.
След като е втасало, го разделяме на две или три части (в моя случай на три части - за руло, плитка и 6 пеперуди).

Козуначени пеперуди

За плитката: разделяме заделената част на още три, леко разточваме, поръсваме с канела, стафиди (предварително накиснати за няколко часа в ликьор и след това подсушени с кухненска хартия, за да не разводнят тестото) и какао. Завиваме на руло и след това леко усукваме. Разточваме и следващото парченце, подреждаме локум и отново завиваме, и усукваме. Третата част поръсваме с червени боровинки. Сплитаме трите получени фитила на плитка, но не стегната. Поставяме във форма, покрита с хартия за печене.

Козунаци

За рулото: разточваме другото тесто и намазваме с мармалад, а отгоре поръсваме със смлени орехи. Завиваме на руло и поставяме в покрита с хартия форма.

Пеперудите оформяме по същия начин, като в този клип. Аз поръсвах само с канела и стафиди.
Оформените пеперуди поставяме в тава, покрита с хартия.


Козунаци

Оставяме изделията да втасат втори път, докато удвоят обема си.
Накрая ги намазваме с разбито яйце и ги поръсваме с маково семе, филирани бадеми, сусам или друго по желание.
Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса - рулото и козунакът - за около 40-45 минути, а пеперудите - за около 20 минути. След като са станали златисти ги покриваме с алуминиево фолио, за да не изгорят отгоре.

Козунаци

Когато сa изпечени, ги охлаждаме върху решетка.

Козунаци


Добре е печенето да става едновременно, защото иначе, докато едните се пекат, другите ще превтасат. За тази цел може да сложите някое от иделията в хладилник, за да забавите процеса на втасване, но естествено след това трябва да се извадят и да се изчака, докато удвоят обема си.